Видове стъкла

За много хора, стъклото на часовника е просто даденост, но това не е съвсем така.

Главната идея на стъклото е да предпазва горната част на часовника от проникването на вода, прахоляк и други, които биха навредили циферблата, маркерите, стрелките, а с всичко това и основната му функция да отмерва времето възможно най-точно за нас.

Най-общо и лесно смилаемо, стъклата биват два вида – плоски и куполовидни. Главно и основно за стъкло се използват три вида материали:

Плексигласово стъкло – основан на базата на пластмасите. Едно от неговите предимства е ниско му тегло. Плексигласовите стъкла са най-евтин за изработка. Макар и здраво, все пак е чупливо. Надрасква се много по-лесно от другите видове, но за сметка на това се полира лесно. Тези стъкла срещаме предимно при vintage (винтидж / ретро) часовниците. Към днешна дата все още се ползват този вид стъкла заради ниската цена, такива стъкла можем да видим в най-ниският клас часовници, така наречените еднодневки. Тези стъкла можем да видим и в спортните модели часовници, пример за това са часовниците на Casio. Разбира се винаги има изключения и едно от тях се среща при Omega Speedmaster Pro, който има и вариант с подобрен плексиглас – Hesalite.

Плексигласово стъкло при винтидж Zenith Sporto cal. 2542
Плексигласово стъкло при Casio A163WA-1Q
Стъкло хесалит при Omega Speedmaster Pro

Минерално стъкло – това стъкло е подобно е на стъклата за прозорци. Обработено е термично за по-голяма твърдост. Този вид стъкла се драскат по-трудно, но се чупи по-лесно от плексигласовото. Такива стъкла можем да срещнем в среден до ниският клас часовници, някои от познатите базовите модели на TissotDoxaCitizenOrient и много други.

Минерално стъкло при Vintage Tissot Seastar cal. 2481

Сапфирен кристал – това е най-скъпият вариант за стъкла на часовници. Спорна е точната датировка, но процеса за добиване е изобретен преди около два века, влиза в употреба чак през 70те на ХХ век. Този вид стъкла за часовници е трудно да се надраска, но за сметка на това е най-лесно чуплив. Използва се за луксозния и по-екстравагантен клас часовници – Ulysse NardinAudemars PiguetTAG Heuer и други.

Стъкло сапфир-кристал при Louis Cartier Watch Tank

Има и варианти, при който минералното и сапфирено-кристално се комбинират. Пример за това е стъклото при някои часовници на Seiko, като при тази комбинация се получава стъкло наречено sapphlex.

Към днешна дата има и стъкла, които са с антирефлекс, има цветни стъкла, има и такива изработени от скъпоценни камъни.

Важно е да споменем и една екстра, която се добавя при стъкла за някои модели часовници – лупа за датника т. нар. циклоп. Можем да срещнем този циклоп например при някои от моделите на Rolex.

Така нареченият цуклоп, които увеличава датата при Rolex Yacht Master

Какво мислиш, хареса ли ти?

1 Глас
Да Не

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings