Водоустойчивостта на часовниците не може да се класифицира като строго определено понятие. Часовник, отбелязан с 50 метра на циферблата или капака, не означава, че може да се използва за гмуркане на дълбочина от 50 метра. Тестовете, които се използват за тази цел, се правят в лабораторни условия, в статични положения, което се различава коренно от използването им във всекидневието като при енергично плуване или скокове във вода, когато моментното налягане може да превиши многократно посоченото за часовника ниво на водоустойчивост и да наруши херметичността му.

За плуване и гмуркане има специфична гама часовници, които са с допълнителни критерии за издръжливост и четливост за използване под вода в допълнение към водоустойчивостта.

Знаете ли, че…?

Водоустойчивостта на часовника можете да видите изписана на циферблата или на капака.

Стандартното налягане на водата, излизащо от кран за вода, е 3 бара.

Таблица за степени на водоустойчивост

Water Resistant 30m, 3 АТМ, 3 BAR, 100 фута

Подходяща за ежедневна употреба. Издържа на случайни пръски вода, но не е подходящ за къпане и плуване, миене на ръце с директно потапяне на часовника, други дейности, като: риболов, миене на автомобил, излагане на обилен дъжд и др.

Water Resistant 50m, 5ATM, 5 BAR, 165 фута

Подходяща за ежедневна употреба и къпане, но не е подходяща за плуване или практикуване на водни спортове.

Water Resistant 100m, 10 АТМ, 100 BAR, 330 фута

Подходящ за ежедневна употреба и плуване, гмуркане с шнорхел, водни спортове, риболов и други подобни. Не е подходящ за гмуркане с бутилка.

Water Resistant 200m, 20 АТМ, 200 BAR, 660 фута

Подходящ за ежедневна употреба и плуване, всички водни спортове, гмуркане с шнорхел и бутилка с кислород. Не е подходящ за гмуркане на дълбочини, които изискват газ хелий. На тези дълбочини се препоръчва закупуването на професионален часовник за гмуркане.

Scuba Diving (Diver’s) 200+ m, 200+ АТМ, 200 + BAR, 660+ фута

Подходящ за всички водни спортове, професионално дълбоководно гмуркане на големи дълбочини с акваланг и сатурационно гмуркане.

Основни съвети за правилната употреба и съхранение за водоустойчиви часовници:

Преди да влезете във водата или да подложите часовника на “водна баня”, първо проверете дали стъклото на часовника ви не е повредено или пукнато. Проверете дали вашият часовник няма заял (останал в натиснато положение) бутон, короната е прибрана/затворена.

В никакъв случай не трява да натискайте или издърпвайте бутоните за сверяване (или да ползвате други функции, които предлага часовника) във вода.

Непосредствено след мокренето на часовника изчакайте 5-10 минути за да изсъхне добре, преди да ползвате някоя от функциите с които разполага вашият часовник.

След контакт със солената вода, парфюми, аерозолни спрейове и друга козметика, измийте часовника добре под течаща сладка вода. След това подсушете добре.

Избягвайте резки промени на температурата, които биха могли да повредят часовника ви. Ако сте били дълго време на слънце, не потапяйте изведнъж часовника си в студената вода.

Трябва да знаете, че интервалът между проверките за водоустойчивост е една година, а не петте години на поддръжка и обслужване. При нужда, уплътненията трябва да се сменят.