Какво е винтидж часовник?

Ако сте фен на часовниците и ги колекционирате, със сигурност докато сте гледали обяви за часовници не веднъж сте срещали думата „винтидж“. А знаете ли, какво всъщност означава?

Думата „винтидж“ произлиза от френската дума „vintage“, което в буквален превод означава „отлежало вино“. Название за конкретна, особено благодатна година, в която се е родило извънредно качествено грозде. Всяко олежало (винтидж) вино има своите неповторими оттенъци в аромата и вкуса и се цени високо от колекционерите.

В по-ново време, винтидж придобива значение, което е обагрено от носталгия и колекционерска страст и означава не само стари или втора употреба предмети или аксесоари (часовници), а образци, които принадлежат на определена епоха или период.

Виндиж часовници са тези, които са не по-стари от 100 години (след 100 години, се водят за антични) и не по-нови от 20-30 години, които за епохата си са били на гребена на вълната! …Часовниците преди 20–30 години наричаме ретро.

Лонжин калибър 30CH, един от най-легендарните хронограф механизми на всички времена. Функция за обратно връщане на хроногра в красив корпус от 18К розово злато. Красив сребърен циферблат, акценти – червена телеметрова скала и синя тахиметрова.

Може би най-точно казано „винтидж“ е именно това, което ни напомня за романтиката на отминалите времена, нещо, което представя най-доброто от „златните години“, емоцията и вълнението от докосването до нещо безвъзвратно отминало.

Най-ценното, е, че с всяки един винтидж часовник се наследяват и спомени по едно отминало време. Хората се влюбват не толкова в самия часовник, а в неговото минало.

Мнозина смятат, че да притежаваш винтидж часовник е нещо вълнуващо. Спред тях, винтидж е най-доброто от миналото, а акцентът е върху уникалността.

Какво мислиш, хареса ли ти?

28 Гласа
Да Не

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings