Какво е дрес часовник?

Почти всички часовници, които виждаме днес на нечия ръка, витрината на магазин за часовници или срещаме под формата на обяви за часовници, се коренят в един от петте основни типа часовници, които са се развили през целия 20-ти век. Сигурен съм, че ще намерите примери за часовници, които свързват повече от един основен тип, понеже няма как да ги рамкираме. Какво обаче олицетворяват тези стилове, какво ги прави различни, кога са подходящи?

Тази тема е посветена на часовниците за официално облекло или така наречените дрес часовници.

Стилът на дрес часовниците се появява в началото на ХХв, когато изисканите и заможни господа искали да носят часовниците си не в джоба, а на своите китки, като красив и дискретен аксесоар. За тяхната поява се смята и друг основен фактор. Смятало се за крайно обидно да погледнеш джобият си часовник за да видиш колко е часът по време на обяд, игра на карти или някакво друго светско събиране или събитие.

В по-късен етап, основната функция на дрес часовника е да допълни вашето бизнес, формално или спортно-елегантно облекло. Две думи определят дрес часовниците – простота и изтънченост. Дизайнът е семпъл, а не претрупан, касата е тънка и елегантна, а формата изчистена. Той не се натрапва, а допълва излъчването.

Докато избирате дрес часовник, се уверете, че той е неорнаментиран,който прилепя перфектно пропорционално на китката. Тя трябва плавно да се плъзга навътре или навън от маншетите на ризите. Дрес часовниците са елегантен аксесоар и не трябва да привличат твърде много внимание към себе си.

Общоприети разбирания:

Размер. Размерът на касата при винтидж дрес часовниците е малък, а касата тънка. При съвременните дрес часовници идеята за тънката каса се е запазила, но диаметърът е станал по-голям.

Форма и основа на каса. Касата обикновено е полирана и може да бъде от месинг, стомана, сребро, злато и платина. Нейната форма може да е кръгла, квадратна, правоъгълна, дори и осмоъгълна.

Лице на часовника. Циферблата на часовника трябва да е бял, черн или метален (сребрист). Циферблатът е семпъл и оскъден. Най-често маркерите за часовете и минутите биват: просто драскотини (чртички), римски или арабски цифри. Маркерите може да са пълен брой (12 по стандарт за часовете) или с липси (маркер само на 12 и 18 часа примерно), дори циферблат без маркери.

Стрелките са елегантни и прости, без никаква луминисценция – много често дори без секундна стрелка, тъй като не е нужно да знаете точните секунди при официални ангажименти.

Верижка / каишка. Доста компании предлагат своите дрес часовници с метална верижка и/или каишка. Смята се, че каишката обикновено допълва темата за елегантност и лукс, изработена от фина змийска кожа, крокодил или щраус. Каишката е класическият избор, за това е за предпочитане.

Допълнителни функции. При днешните дрес часовници допустимите екстри обикновено граничат с романтичните – турбийон и/или лунна фаза, които демонстрират техническа сила, елегантен нюх и луксозно усещане на часовника, въпреки че нито една от двете не е „основна функция“. Но без проблем допустимите ден и дата.

Повод. Дрес часовникът е подходящ за офиса, бизнес срещи и интервюта, строго официални събития, опера или театър, клубове и специални поводи: сватби, градински партита, годишнини.

Внимавайте за цветовата гама. Съобразете се с цвета на касата на часовника, игла, ръкавели тока на колан, очила и бижута/накити и други. Както и цвят на каишка и цвят на колан, обувки, както и други кожени аксесоари. Ще е крайно нелепо да сте сложили дрес часовник с кафява кожена каишка и да носите черни обувки и колан например.

През деня задължително носете дрес часовник с бял или сив циферблат, а през нощта задължително черен.

Примери за дрес часовник:

Hamilton Intra-Matric
Vintage 1979 Audemars Piguet 4010
Cartier tank Solo

Какво мислиш, хареса ли ти?

3 Гласа
Да Не

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings