Какво е полеви часовник – спортен часовник?

Почти всички часовници, които виждаме днес на нечия ръка, витрината на магазин за часовници или срещаме под формата на обяви за часовници, се коренят в един от петте основни типа часовници, които са се развили през целия 20-ти век. Сигурен съм, че ще намерите примери за часовници, които свързват повече от един основен тип, понеже няма как да ги рамкираме. Какво обаче олицетворяват тези стилове, какво ги прави различни, кога са подходящи?

Тази тема е посветена на часовниците за спортно (елегантно) облекло или така наречените спортни часовници – полеви часовници.

Към днешна дата всеки тип часовник има своето предназначение. Например часовниците тип Дайвър (часовници за гмуркане), трябва да бъдат водоустойчиви минимум 100 М и да предоставят лесно отчитане на времето прекарано под водата със свойте изчистени циферблати, големи маркери и стрелки, помагайки си с еднопосочно въртящият се безел. Когато говорим за споертен часовник или така нареченият полеви часовник, ситуацията не е различна. Неговото предназначение е да го използваме на експедиции, на къмпинг в гората или при различни екстремни и не толкова екстремни видове спорт. Този тип часовник трябва да издържа на неблагоприятни условия и в същото време да осигури нужната ни информация – точен час, ден и дата, компас, температура, налягане и всичкиекстри с които е снабден даденият марка/модел часовник. Друго условие за тези часовници е да са лесно четими, както дайвърските, които дадохме за пример, да са удоро и водо устойчиви.

История

Полевит часовник (field watch) е наследник на окопния часовник (trench watch) от Първата световна война. Първоначално е замислен за офицерите на фронта. Те имали нужда от надежден часовник, който да издържи условията на бойното поле, за да координират бойните действия. Полевите (спортни) часовници запазват асоциациите си с въоръжените сили и до днес. Те са функционални, устойчиви на различните условия и в същото време доста стилни.

Общоприети разбирания:

Размер. Малък до среден. Примерно големят часовник би пречил по време на мисия, при подготовка за експедиция, докато се катерите или спускате по скали.

Циферблат. Той трябва да е функционален, лесен за разчитане. За разлика от дайвърският часовник, на полевият часовник, индексите са с цифри. Цветовете типични за този тип са бял циферблат с черни цифри или обратното. Стрелките обикновено са светещи (покрити с флуоресцентен материал), за лесна проверка на часа, когато е тъмно.

Каса. Обикновенно касата на часовника е от неръждаема стомана, в някои случаи титан (за да се намали теглото на часовника). Това е свързано с устойчивостта им, която е важно изискване за този тип часовници, което прави благородните метали неподходящи. В наши дни има часовници изработени от полимер (пластмаса / силикон).

Верижка / каишка. За този тип най-често се ползва кожена или силиконови / гумени каишки, както и така наречените текстилни каишки. С времето се е наложило, че верижката (изработена от стомана) е твърде тежка.

Компликации. По стандарт обикновено липсват или има само дата. Към днешна дата обаче има модели часовници със смесен аналогов и/или диалогов (LCD) дисплей, който позволява доста компликакции   

Този тип часовници са доста разнообразни и във всекидневието са съвместими със спортно или спортно-елегантно облекло. Без проблем може да сте с такъв часовник облечен в спортен екип, дънки и тениска или спортно сако и панталон.

Примери за полеви (спортен) часовник:

Vintage 1913 Elgin Trench Watch – Окопен часовник от 1913
Полеви (спортен) часовник Citizen BM8180-03E Eco-Drive
Спортен (полеви) часовник Casio G-SHOCK G-LIDE GBX-100-1JF Bluetooth

Какво мислиш, хареса ли ти?

0 Гласа
Да Не

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings