Какво е състезателен часовник?

Почти всички часовници, които виждаме днес на нечия ръка, витрината на магазин за часовници или срещаме под формата на обяви за часовници, се коренят в един от петте основни типа часовници, които са се развили през целия 20-ти век. Сигурен съм, че ще намерите примери за часовници, които свързват повече от един основен тип, понеже няма как да ги рамкираме. Какво обаче олицетворяват тези стилове, какво ги прави различни, кога са подходящи?

Тази тема е посветена на часовниците за всекидневно и спортно облекло или така наречените състезателени часовници – racing watches.

Часовниците и автомобилите са свързани от началото на 30-те години на миналия век, когато автомобилните състезатели са ги ползвали. Те били техният ориентир при подготовка и състезания. Преди да се появят модерните технологии, часовникът и хронометърът били основните инструменти за тази цел.

Rolex са сред първите компании, които залагат на автомобилният спорт за популяризиране на часовниците си но, пионерът несъмнено наложил стандартът, за състезателен часовник е Heuer (на покъсен етап преименуван на TAG Heuer). В началото на 30-те Heuer, добавя в своите часовници хронограф и тахиметър. Тази иновация налага часовниците му, като ключов играч в света на автомобилните състезания. Хитър ход на Heuer, е и филмът от 1971 година Le Mans, когато актьорът Steve McQueen носи модел Monaco 1133. В старите времена всички спортни часовници били кръгли и скучни, докато квадратният Monaco 1133 авангарден – първият квадратен автоматичен хронограф в света! Другото крещящо в часовника е короната. Понеже механизма на часовника е автоматичен, нямало нужда да се навива и за да не пречи, короната е сложена на 9 часа.

Steve McQueen и Monaco 1133 на Heuer

Общоприети разбирания:

Размер. Среден до голям. За да има място за хронографа и добра четливост.

Циферблат. Много често цветовете са ярки, контрастни цветове.

Каса. Обикновено е направена от неръждаема стомана.

Каишка. В началото кожа или метал. Към днешна дата и силиконови / гумени каишки, както и така наречените текстилни каишки.

Компликации: Хронограф, в някои случаи ден и дата.

Състезателните часовници, подобно на полевите часовници са доста разнообразни и във всекидневието са съвместими със спортно или спортно-елегантно облекло. Без проблем може да сте с такъв часовник облечен в спортен екип, дънки и тениска или спортно сако и панталон. Тези часовници са идеални за хора, които обичат състезателната култура или искат часовник, който наистина грабва вниманието на хората.

Примери за състезателен часовник:

Baume & Mercier Clifton Club Shelby Cobra Limited Edition
Chopard Mille Miglia Speed Yellow

Какво мислиш, хареса ли ти?

1 Глас
Да Не

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings