Кратка анатомия на ръчен часовник

За повечето хора (тези, които не се занимават с часовници), основната идея и визия е ясна. За тях, часовникът се състои от кутия, машинка, екран и стрелки, каишка или верижка, това дали часовникът им е автоматичен или е на батерия.

Нека първо изясним, че механизмът на часовника – „машинката“, се дели на два основни типа:

– Механичен механизъм. Механиката от своя страна може да бъде с автоматично навиване – чрез движението на ръката или ръчно навиване – навиване през определен период от време (в зависимост от резерва на часовника).

– Кварцов механизъм. Механизъм задвижван от енергиен източник или на кратко батерия. Към кварцовите часовници спадат и така наречени хибриди със своите подраздели, но това ще обясним подробно в друга наша тема. С развиването на технологиите, към днешна дата е редно да споменем и часовниците, които се водят умни – смарт – интелигентни.

На второ място нека споменем и това, че кварцовите часовници се делят на три основни типа:

– Дигитални с LCD дисплей. Пример за това са часовниците Касио без стрелки.

Аналогови. Кварцови часовници които имат само стрелки.

Аналог дигитални – ana digi. Кварцови часовници, които отмерват времето чрез стрелки и дигитални цифри.

Елементи на среден клас механични часовници и някои от по-скъпите марки и модели

Каса на часовник – Case

Касата е така да кажем корубата, която защитава часовника. Това е елементът на часовника, който съдържа механизъм, циферблат, стрелки и т.н. Касата на часовника може да бъде в различни форми – кръгла, квадратна, правоъгълна, овална и др., и изработена от различни материали – стомана, злато, сребро, пластмаса, дърво, керамика и др.

Прозрачен капак на касата – Transparent caseback

За много любители на часовниците механизмът е изключително интересен и красив. Някои водещи марки часовниц предлагат модели с прозрачни капаци, за да задоволи каприза на феновете.

Корона – Crown

Елемент, наподобяващ пупка. Намира се от външната страна на касата, най-често в позицията на 3 часа. Чрез него сверяваме часът посредством стрелките, дата и ден от седмицата. Можем да ползваме и за навиване на часовника, ако е с ръчно навиване.

Стъкло или кристал – Glass or crystal

Стъклото е елемента, който покрива горната част на часовника. Проектиран е, за да пази часовника от замърсяване и вода. Основно за стъкло се използват три вида материали – плексиглас, минерално стъкло, сапфир кристал.

Циферблат – Dial

Частта на часовника, чрез която отмерваме времето. Циферблата може да бъде в различни комбинации от цветове, материали и комбинации на маркировката.

Стрелки – Watch hands

Стрелките са марките, които показват времето. Масово часовници имат по три стрелки – за часове, минути и секунди. На пазара се предлагат и часовници с повече стрелки, които показват допълнителни „екстри“.

Маркер за часа или индекс – Hour marker

Индикациите на циферблата, които показват часа. Маркерите могат да бъдат изработени от различни материали, и да са в комбинация с камъни за екзотична визия.

Осветеност – Illumination or luminous or lume

Много часовници имат маркери за часа и стрелки, които светят на тъмно. Основният цвят е зеленият, но към днешна дата срещаме и други цветове – син, оранжев, червен, както и тяхна комбинация. На някои модели часовници предлагани на пазара свти целият циферблат в тъмното. „Зареждането“ става посредством излагането на часовника на слънчева светлина или друга такава.

Бленда – Aperture

Това е малък отвор в циферблата, който показва специфична информация, различна от времето. Той може да показва ден, дата или друга информация.

Подпис – Signature

Това е информацията за производителя на на часовника. Пример за такъв подпис е Seiko 5 – информация за марката и модела на часовника, дали часовника е автоматик или с колко камъка е неговият механизъм.

Лъг – Lug

Лъговете са продълженията на касата на часовника, чрез които каишката или верижката се захваща.

Верижка или каишка за часовник – Bracelet or strap

В зависимост от предпочитанията и до голяма степен от визуална гледна точка, часовникът може да бъде оборудван с верижка или каишка. Верижката, както касата може да бъде стоманена, дървена, керамична, пластмасова и др. Каишката се дели главно на два типа – текстилна или изработена от кожа. Към каишката можем да прибавам и тези изработени от силикон, керамика, дърво.

Механизъм – Movement

Сърцето и душата на часовника. Както споменахме, може да бъде механичен или кварцов.

Камък – Jewel

Камъните са малки сапфири или рубини (масово синтетични), които действат като лагери за зъбните колела на механизма, като основната им задача е да намалят триенето и износването.

Осцилираща тежест или ротор – Oscillating weight or rotor

При автоматичните часовници, тази тежест използва гравитацията, за да осигури енергията нужна за работата на часовника. Пример за това – при носене часовника се навива от движение на ръката.

Допълнителни елементи

Основната идея на часовника е да отмерва и показва времето. Някой часовници се предлагат с допълнителни функции, които предлагат ден и дата, показване на лунната фаза, показват друга часова зона и др.

Хронограф – Chronograph

Хронографът в същността си е хронометър. Хронографите имат допълнителни бутони за контрол на допълнителните функции. Хронографите имат допълнителни бленди, стрелки за прецизно засичане, както и допълнителни циферблати.

Бутон – Pusher

Спомагателен бутон на касата, който контролира допълнителните функции на часовника, като хронографа или за настройка на денят и датата на часовника.

Допълнителен циферблат – Subdial

Допълнителен по-малък циферблат, вграден в основния циферблат. Той дава допълнителна информация.

Безел – Bezel

Някои часовници се предлагат с така наречения безел. Безелът обхваща стъклото на часовника. Най-често е направен от метал или керамика. Той бива статичен, който не се върти и ротазионен.

Часовници с ротазионен безел ( безел, който се върти), се предлага като часовник за гмуркане (часовник дайвър – diver watch). Чрез тази функционална част водолазите следят наличния запас от въздух. Безелът на сертифициран часовник е с еднопосочно движение. Движи се само срещу часовниковата стрелка със ясно отчетени кликове.

Клапан за изпускане на хелия – Helium drain valve or helium valve

Екстра за професионални гмуркачи. Този клапан позволява изпускане на инертните газове, които преминават през уплътненията на часовника по време на продължителни гмуркания на голяма дълбочина.

Тахиметър – Tachymeter

Това е функция, чрез която може да се измерва скорост. Някои часовници позволяват и измерване на разстояние.

Стрелка за секундите с плавно движение – smooth seconds hand

Вместо да „подскача“ веднъж в секунда (общоприето за кварцовите часовници), честотата на вибриране/движение при механичните часовници е по-висока и движението на стрелката се движи по-плавно.

Лунна фаза или фаза на луната – Moonphase or moon phase

Тази функция показва фазата на луната – пълна половинка, четвърт и новолуние. Ползва се за да се следят и преценят приливи и отливи.

Циклоп – Cyclop

Малка леща (разг. лупа), която увеличава датата на часовника. Често се е монтирала във винтидж часовниците. Към днешна дата е вид екстра към скъпите модели часовници и така да кажем запазена марка на Ролекс.

Вечен календар – Perpetual calendar

Доста сложен календар на часовник. Вечният календар включва месец, дата, ден от седмицата, година и дори отчита високосните години. Може би най-масово този тип календар се среща при часовниците от марката Ориент.

Енергиен резерв – Power reserve

Идеята на тази функция е да показва колко останала енергия има часовника.

Какво мислиш, хареса ли ти?

0 Гласа
Да Не

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings