Предимства и недостатъци на каишките за часовници

Първо трябва да отбележим, че трябва да се направи разлика между верижка и каишка.

Верижката е гривна, която е изработена за съответния модел часовник. Предимно изработена от благородна стомана за средния клас часовници, за по-високия клас часовници може да бъде златна или платинена, с инкрустирани скъпоценни камъни и др.

Каишката сама по себе си подсказва своето име, изработена предимно от две парчета кожа. В единия край има поставен бъкъл – т. нар. закопчалка, а в другия е надупчена за да може да се свива и разтяга според диаметъра на ръката при „закопчаване“.

Към семейството на каишките можем да добавим и текстилните, гумените/сликоновите.

Според експерти повече от половината луксозни часовници се предлага на пазара с кожени каишки. Един от факторите, че са изработени от кожи на екзотични животни като – крокодил, щраус, змия, някои водни обитатели. Отварям скоба, че към днешна дата все повече се налагат и така наречените каишки изработени от еко кожа, имитиращи на 100% шарките характерни за самото животно (тема за еко кожите ще развия в друга бъдеща тема).

Трябва да отбележим, че много хора ги предпочитат пред стоманените верижки (гривни) и поради факта, че те се предлагат в богата цветова палитра – зелени, черни, кафяви, сини, бели и към днешна дата дръзките розови, виолетови и др. Това е един от главните плюсове, който позволява да съчетаете вашият часовник в синхрон с вашето облекло, според сезона или според вашето настроение.

Друг основен плюс е това, че имате избор за ръчна изработка на каишка. Можете да имате каишка изработена според вашето въображение и желание. Можете да комбинирате с различни кожи и цветове, да добавяте елементи – различни конци, метални капси, гилзи, орнаменти, които според въображението могат да бъдат изработени от различни благородни метали, инкрустирани и гравирани бъкъли (закопчалки).

Етикетът показва, че часовник с кожена каишка се съчетава много по-добре със строго елегантен костюм и обратно часовник с верижка се съчетава много по-добре със спортно елегантен костюм. Разбира се всичко това е въпрос на вкус.

За съжаление, колкото и да са красиви, независимо от цената за ръчна изработка, каишките си остават аксесоар, наричан от мнозина дори и консуматив. Средният живот при интензивно носене е до три години, като още в края на първата започва да се набръчква и захабява. Друг минус е факта, че лесно се поврежда и къса. С интензивното носене идва и потенето, а това води до вмирисване на вътрешната част на каишката. Почистването със спирт и други препарати помага, но не на 100%. Към днешна дата се предлагат ароматизирани и антибактериални каишки, но появата на обрив най-вече лятото си остава. Трябва да ги пазите от вода. Лесно се цапат, това е друг неприятен момент при светлите каишки.

Няма нищо по нелепо от прекрасен модел часовник с напукана и захабена кожена каишка…

Някои фенове на часовниците за да избегнат минусите използват силиконови или гумени каишки, както и така наречените текстилни каишки.

Трябва да отбележа, че някои от минусите си остават, които изброихме по-горе за кожените – неудобство при носене заради изпотена кожа, обриви, лош мирис, цапане.

Поради устойчивите материали от които са изработени обаче, имат по дълъг живот и можем да мокрим смело. Лесно можем да почистим, дори буквално изперем. Друг основен плюс е тяхната цена, която е в пъти по-ниска от кожените при луксозните модели часовници. Също както кожените каишки, можете да ги комбинирате цветово според вашите нужди и предпочитания.

Редно е да спомена и друг важен момент, който съм научил през годините… Когато купувате часовник, купувайте с оригиналната метална верижка (ако часовникът се предлага с такава). Винаги, когато поискате бихте могли да смените верижката с кожена, силиконова или текстилна например. След време, ще Ви излезе много по-скъпо, а за някои стари модели часовници дори по-трудно да намерите съответната оригинална верижка.

Какво мислиш, хареса ли ти?

41 Гласа
Да Не

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

GIPHY App Key not set. Please check settings