Предимства и недостатъци на каишките за часовници

Първо трябва да отбележим, че трябва да се направи разлика между верижка и каишка.

Верижката е гривна, която е изработена за съответния модел часовник. Предимно изработена от благородна стомана за средния клас часовници, за по-високия клас часовници може да бъде златна или платинена, с инкрустирани скъпоценни камъни и др.

Каишката сама по себе си подсказва своето име, изработена предимно от две парчета кожа. В единия край има поставен бъкъл – т. нар. закопчалка, а в другия е надупчена за да може да се свива и разтяга според диаметъра на ръката при „закопчаване“.

Към семейството на каишките можем да добавим и текстилните, гумените/сликоновите.

Според експерти повече от половината луксозни часовници се предлага на пазара с кожени каишки. Един от факторите, че са изработени от кожи на екзотични животни като – крокодил, щраус, змия, някои водни обитатели. Отварям скоба, че към днешна дата все повече се налагат и така наречените каишки изработени от еко кожа, имитиращи на 100% шарките характерни за самото животно (тема за еко кожите ще развия в друга бъдеща тема).

Трябва да отбележим, че много хора ги предпочитат пред стоманените верижки (гривни) и поради факта, че те се предлагат в богата цветова палитра – зелени, черни, кафяви, сини, бели и към днешна дата дръзките розови, виолетови и др. Това е един от главните плюсове, който позволява да съчетаете вашият часовник в синхрон с вашето облекло, според сезона или според вашето настроение.

Друг основен плюс е това, че имате избор за ръчна изработка на каишка. Можете да имате каишка изработена според вашето въображение и желание. Можете да комбинирате с различни кожи и цветове, да добавяте елементи – различни конци, метални капси, гилзи, орнаменти, които според въображението могат да бъдат изработени от различни благородни метали, инкрустирани и гравирани бъкъли (закопчалки).

Етикетът показва, че часовник с кожена каишка се съчетава много по-добре със строго елегантен костюм и обратно часовник с верижка се съчетава много по-добре със спортно елегантен костюм. Разбира се всичко това е въпрос на вкус.

За съжаление, колкото и да са красиви, независимо от цената за ръчна изработка, каишките си остават аксесоар, наричан от мнозина дори и консуматив. Средният живот при интензивно носене е до три години, като още в края на първата започва да се набръчква и захабява. Друг минус е факта, че лесно се поврежда и къса. С интензивното носене идва и потенето, а това води до вмирисване на вътрешната част на каишката. Почистването със спирт и други препарати помага, но не на 100%. Към днешна дата се предлагат ароматизирани и антибактериални каишки, но появата на обрив най-вече лятото си остава. Трябва да ги пазите от вода. Лесно се цапат, това е друг неприятен момент при светлите каишки.

Няма нищо по нелепо от прекрасен модел часовник с напукана и захабена кожена каишка…

Някои фенове на часовниците за да избегнат минусите използват силиконови или гумени каишки, както и така наречените текстилни каишки.

Трябва да отбележа, че някои от минусите си остават, които изброихме по-горе за кожените – неудобство при носене заради изпотена кожа, обриви, лош мирис, цапане.

Поради устойчивите материали от които са изработени обаче, имат по дълъг живот и можем да мокрим смело. Лесно можем да почистим, дори буквално изперем. Друг основен плюс е тяхната цена, която е в пъти по-ниска от кожените при луксозните модели часовници. Също както кожените каишки, можете да ги комбинирате цветово според вашите нужди и предпочитания.

Редно е да спомена и друг важен момент, който съм научил през годините… Когато купувате часовник, купувайте с оригиналната метална верижка (ако часовникът се предлага с такава). Винаги, когато поискате бихте могли да смените верижката с кожена, силиконова или текстилна например. След време, ще Ви излезе много по-скъпо, а за някои стари модели часовници дори по-трудно да намерите съответната оригинална верижка.

Какво мислиш, хареса ли ти?

41 Гласа
Да Не

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings