Смяна на батериятя на ръчен часовник

За много хора, смяната на батерията на часовник е елементарна и проста работа, но има и такива, за които това би било истинско приключение!

Така наречената група любители, е група от хора, които се опитват сами да поправят часовниците си с подходящи инструменти, насъбрана информация и понатрупан опит – да подменят дадена част, да разглобят и сглобят даден механизъм. Щом могат да сменят баланса на ретро часовник Сейко 5, то не би бил никакъв проблем да сменят и батерията на часовник Касио.

Има и група хора обаче, които не са наясно с часовниците и носят такива само, защото са им подарени или защото е модерно. Тази група от хора е чувала или виждала дадена марка часовник, но дотам. За тях часовника е просто часовник – стрелки, които отмерват времето!

Тези, които не са наясно е най-добре да потърсят услугите на часовникар. Ако сами тръгнат да сменят батерията на своя часовник или поверят това на хора без нужните знания, опит и инструменти, може да доведе до щети, които многократно да надхвърлят цената на батерията подменена в часовникарско ателие.

Ако говорим за евтин часовник (еднодневка) е поносимо, но ако говорим за часовник с име за няколко стотин и повече лева, тогава ситуацията е катастрофална.

Дамски кварцов часовник – тип еднодневка

За правилната смяна на батерия на часовник са необходими подходящи инструменти, техника и компетентност – подходящо часовникарско ателие/часовникар.

Посешавайки часовникарското ателие, трябва да попитате дали разполага с различен набор батерии и размери. Трябва да знаете, че качеството и срокът на годност на батериите са много важни за правилната работа на вашият часовник. Евтините батерии или батерии съхранявани неправилно могат да нанесат трайни щети на вашият часовник.

Трябва да попитате дали посетеното от вас часовникарско ателие дава гаранция за самата батерия, за нейната подмяна и за самата водоустойчивост на вашият часовник.

Имайте предвид, че за да получите гаранция за водоустойчивост, вашият часовник трябва да бъде тестван съобразно утвърдените стандарти на индустрията. По този начин се гарантира, че вашият часовник ще запази степента на водоустойчивост, която е заложена от производителя.

Стандартните етапи за смяна на батерия на ръчен часовник:

1. Отваряне/сваляне капака на часовника със специален инструмент.

2. Проверка на батерията (проверка на батерията с помощта на специален уред).

3. Захранване механизма на часовника и тест (директно подаване на напрежение към механизма с помощта на специален уред за да се провери състоянието на еханизма).

4. Ако състоянието на механизма е в изправност, подмяна на батерията.

5. Инспектиране на уплътнението на капака на часовника, възможно е да е наранено, скъсано или захабено (старо). Ако е необходима подмяна на уплътнението, то трябва да е с правилният размер и дебелина, за да се гарантира водоустойчивостта на вашият часовник.

6. Смазване на уплътнението със специален за целта лубрикант.

7. Инспектиране на уплътнението на коронката на часовника, при нужда се подменя и смазва с правилният размер и дебелина, за да гарантира водоустойчивостта а вашият часовник.

8. Затваряне на касата със специален уред.

9. Тест за водоустойчивост – изпробване на водоустойчивостта на касата, херметизация.

Имайте предид, че някои часовници позволяват при теста за водоусойчивост, механизмът на часовника да не е в самата каса. Това гарантира, че при евентуален теч от неправилна сглобка, механизмът няба да бъде засегнат.

10. Тест за правилна смяна на ден/дата, ако са наличнни за аналогови и тест на функциите при диалогови часовници. Задължителен пет минутен тест за правилното отчитане минути/секунди на часовника.
Seiko S-916 висококачествена силиконова грес за часовници

Батериите, които се използват от ръчните часовници, имат ниско ниво на саморазреждане. Това означава, че запазват заряда си за дълъг период от време. Една батерия спокойно може да осигури работа на вашият часовник от пет до десет години, в зависимост от функциите на часовника и колко често ги ползвате.

Размерът на батериите варира между 5 и 25 милиметра в диаметър, а дебелината на батериите обикновено е между 1 и 6 милиметра.

Батериите за ръчни часовници са за еднократна употреба. Ако говорим за стенни или настолни часовници, които използват батерии, като на дистанционно управление за телевизор у дома, то те може да са презареждащи се батерии.

Какво мислиш, хареса ли ти?

3 Гласа
Да Не

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings