Baume et Mercier и техният нов часовник Hampton “Hommage à Pierre Soulages”

Baume et Mercier отдава почит на един от най-великите живи художници на модерното изкусто в света с часовник Hampton “Hommage à Pierre Soulages”, вдъхновен от една от неговите уникални картини Peinture 390 x 130 cm 17 март 2019 г.

През януари 1979 г. големият абстрактен художник Пиер Сулаж открива серия от творби в своята парижка работилница, която той нареча Noir-Lumière. През 1989 г. поредиците стават известни като Outrenoir.

Повърхността на всяка картина е покрита с черна боя в различни състояния, текстурирана в нисък релеф с инструменти и четки. Всяка картина на Outrenoir сякаш играе със светлината, която разкрива външния й вид на зрителя, особено когато човекът се движи.

“Когато светлината се отразява по-интензивно, черното изглежда по-малко черно и повърхностните му ефекти стават по-забележими, по-активни”, твърди г-н Сулаж през 2007 г.
Музей на Сулаж в Родез притежава колекция от творби на майстора, като никой друг. Художникът е роден в този град, на улица Комбарел, през 1919 г.

Предизвикателството свързано с този часовник е да се отрази духа и съдържанието на тази творба. За тази цел екипът на Baume & Mercier се погрижи да изведе контрасти в начина, по който светлината се отразява от компонентите на часовника. Всеки детайл от циферблата и корпуса е красноречив, разкривайки красотата на часовника. Финишите придобиват пълното си значение, както за часовника, така и за картината.

Трябва да споменем, че Baume et Mercier има връзки със света на изкуството от самото си начало. Още през 1920 г. Пол Мърсие като любител на изкуството оформя чувствителността на всички колекции, които следват. Когато Пол Мърсие си партнира с Уилям Баум през 1918 г., за да основа Baume & Mercier през 1920 г., той вдъхва на марката своята признателност към изкуството и предава голямото си творчество в нейните дизайни. Той кани Уилям Бауме и семейството му на почивка на Френската Ривиера през лятото на 1922 г. Съпругата му е родом от Ница, а приятелите му включват голям брой художници и писатели от училището в Ница. Тези връзки оформят естетическото му чувство и връзката му с изкуството, особено живописта. От този момент нататък, всички негови колекции часовници са проектирани с безкомпромисен артистичен усет по отношение на форми, обеми и пропорции, вдъхновени от смелост, модерност и свобода. Всъщност това творчество беше признато много рано, на престижния конкурс за часовници и бижута La Rose d’Or от Баден-Баден до Дюселдорф, през 1972 и 1973 г. Взаимодействието между часовникарството и дизайна, което е дълбоко вкоренено в Baume & Mercier гените естествено го накараха да направи тази специална връзка с творчеството на Пиер Сулаж, едновременно с ентусиазъм и смирение.

Емблематичният модел Hampton със своите правоъгълен циферблат и корпус, много напомнят пропорциите на платно. От пускането си на пазара през 1994 г., Hampton е един от най-добрите некръгли часовник. Той е отличителен със своя дизайн, наследен от 60-те години на миналия век, който от своя страна е вдъхновен от Арт Деко часовниците от 1920-те. Естетическият подход към чисти, извити линии и перфектни пропорции демонстрират артистичния усет, който е толкова важен за този проект. Hampton „Hommage à Pierre Soulages“ показва тази почит към произведенията на Пиер Сулаж.

Във вълнуващото, иновативно взаимодействие между изкуството и часовникарството, техническите постижения са ключови за Hampton „Hommage à Pierre Soulages“. Миниатюризацията на циферблата на часовника е завладяваща интерпретация на мащабната картина.

За да постигнат това от компанията използват нови технологии за 3D печат. Чрез щателна топография, напреднали изследвания и 3D восъчен печат най-накрая беше намерена идеалната процедура: тази, която ще освободи обемите, ще разкрие детайлите и ще покаже красотата на тази работа в непрекъснато взаимодействие между сянка и светлина. За циферблата беше установено, че месингът, обработен с лазер, отговаря на това предизвикателство. Камъкът Candia се използва за създаване на дифузен матов ефект и след това се прилага процес на галванично покритие, за да се покрие с цвят чрез електролиза до дебелина от 0,2 микрона. Един последен слой прозрачен, полуматов защитен лак с дебелина 10 микрона и парчето е завършено: черно, но обвито в светлина.

За да транспонира картина в часовник, Baume & Mercier избрат модела Hampton, чийто правоъгълен циферблат и корпус напомнят пропорциите на платно. Миниатюризирането на произведение на изкуството в циферблат на часовник се равнява на промяна на мащаба, преминаващ от метри до милиметри, което е вълнуваща трансформация. Подготвителната работа е приключение, изпълнено с опити, грешки и размисъл, за да намерят идеалния процес, който да освободи обемите, да разкрие детайлите и да ги сублимира в постоянен диалог между светлината и сянката. Изграждането на циферблатът (който е лицето на всеки един часовник) започва като месингова заготовка, която първо е лазерно гравирана, за да пресъздаде текстурата, която имитира акрилната боя на картината. След това се полира с камък Candia – абразивен камък, който обикновено се използва за заточване на ножове, което му придава матово, леко износено покритие. И след това е галванично черно, преди да бъде покрито с прозрачен лак за защита и малко блясък.

Няколко златни акценти са единственият цвят на часовника. Името на марката и етикетът „Произведено в Швейцария“ са отпечатани с позлата от вътрешната страна на сапфирения кристал, оставяйки повърхността на циферблата недокосната. Другият златен акцент са двете фасетирани месингови стрелки с форма на меч, шлифовани с диаманти и покрити с черно PVD. Малко преди края на стрелките са подчертани с златни нишки по желание на г-н Сулаж, според B&M.

Като оставим циферблата и стрелките на страна, останалата част от часовника е стандартна Hampton каса.
Корпусът (48 x 31 mm и височина 9,8 мм), изваян от блок бластирана неръждаема стомана, която е покрита с диамантен въглерод (DLC), от където идва матово черното покритие.

Самонавиващият се механичен калибър (ETA 2892) се отличава с черна осцилираща тежест, която може да се види през прозрачния гръб на часовника. На гърба има детайлна информация за лимитираната серия на този модел. Двете страни на кристала са обработени двойно антирефлексно покритие против отблясъци, за да се гарантира, че изображението на картината остава напълно непокътнато.

За да се засили хроматичната дълбочина на часовника, той е придружен от интегрирана сменяема черна кожена каишка с квадратни люспи и покритие от набук, която се закопчава с катарама от DLC стомана.

Този уникален часовник с изключителна техническа и естетическа сложност предлага хармонична игра на контрастни черни цветове чрез фини нюанси на мат, полумат, блясък и дифузни слоеве, в съответствие с духа на творчеството на Pierre Soulages.

Основни данни

Baume & Mercier Hampton “Hommage à Pierre Soulages” – Реф. M0A10641

Диаметър: 31 мм х 48,11 мм
Височина: 9,8 мм
Материал: стомана с DLC (Diamond-Like Carbon) покритие
Кристал: Сапфир
Водоустойчивост: 50 m 5 ( 5 АТМ / 165 фута)
Движение: ETA 2892
Функции: Часове и минути
Честота: 28 800 удара в час (4 Hz)
Навиване: Автоматичен
Резерв на мощност: 42 часа
Каишка: Черен алигатор от набук с пружини за бързо сваляне на каишката

Часовникът ще бъде придружен от листовка, разказваща генезиса на проекта. Чифт VIP карти за Musée Soulages в Родез, град в южната част на Франция на шест часа път с влак от Париж, заедно с книга за художника и неговата работа. Грижливо поднесен в кутия отдаваща почит на архитектурата на Musée Soulages и неговата стоманена облицовка Corten, която придава вид на преливаща ръжда.

Baume & Mercier ще произвежда “Hampton Hommage à Pierre Soulages” при поискване в издание, ограничено до 102 индивидуално номерирани часовника, отразяващи възрастта на Soulages.

За повече информация посетете: baume-et-mercier.com

Какво мислиш, хареса ли ти?

7 Гласа
Да Не

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings