Омега – Швейцарски производител на луксозни часовници

Omega е основана през 1848 г. от Луис Бранд в Ла Шо-дьо-Фон, Швейцария. Известен по това време като La Generale Watch Co., Бранд сглобява джобни часовници от части, доставени от местни занаятчии. Двамата му сина, Луи-Пол и Сезар, развиват вътрешно производство през 1894 г., което позволява частите да бъдат взаимозаменяеми. Тези часовници били пуснати на пазара под марката Omega, но все още част от La Generale Watch Co. Успехът на часовниците с марка Omega кара компанията-майка да ги отдели като собствена единица през 1903 г., когато Omega Watch Co. беше официално основан. По време на смъртта на двамата сина през 1903 г., Omega произвежда 240 000 часовника годишно с 800 служители, а Пол-Емил Бранд е сред тези, които поемат управлението. Той става един от големите архитекти на компанията, която днес е сред най-разпознаваемите швейцарски луксозни марки. Известен от мнозина като конкурент на Rolex, Omega се превърна в избор за военните по целия свят, Олимпийските игри, НАСА и филмите за Джеймс Бонд. Към днешна дата Омега, е дъщерно дружество на Swatch Group, базирана в Biel/Bienne, Швейцария.

През 1965 г. Speedmaster е обявен за победител (тествани часовници Omega, Rolex и Longines-Wittnauer) и сертифициран като готов за всички пилотирани космически полети от НАСА. През 1969 г. Speedmaster Professional Chronograph, носен от Бъз Олдрин, става първият часовник на Луната – днес моделът е общоизвестен като “Moonwatch” – “Лунният часовник”.

Друг модел на Омега, проектиран като състезателен и спортен хронограф, наречен “Speedy” продължава спортната репутация на марката като официален хронограф на Олимпийските игри. През 1957 г. той е част от три модела, известни като Professional Collection, състоящи се от Speedmaster, Seamaster 300 (оригиналът стартира през 1948 г.) и Railmaster. Първият Speedmaster, референтен CK2915, все още изглежда изненадващо съвременен след повече от 60 години. Хронографът с три регистра беше наречен “Speed” заради външната рамка на тахиметъра (първият часовник, който включва това) и “Master” за това, че е професионално ориентиран часовник. Speedmaster е сред най-търсените хронографи днес. Всъщност първият механизъм Speedmaster, легендарният Калибър 321, е точно възпроизведен от компанията през 2019 г.

Още един легендарен модел е Seamaster, пуснат на пазара през 1948 г., за да съвпадне със 100-годишнината на Omega. Това е най-старият непрекъснат модел в портфолиото на марката. През 1963 г. Seamaster 300 (част от трилогията Professional Collection) е използван от екипа на Жак Кусто в Червено море, като демонстрира, че водолазите могат да останат под вода за продължителни периоди без вреда. През 1970 г. Seamaster 600 е тестван до 1000 метра и името Seamaster остава синоним на професионално гмуркане днес. Railmaster е третият часовник в трилогията на Omega от 1957 г. и позициониран като различен вид часовник с инструменти, проектиран да бъде устойчив на магнитни полета за научни и други специализирани приложения. Вътрешен корпус от меко желязо (Faraday Cage) и здрав циферблат предпазват часовника от магнитни полета до 1000 Gauss-а.

Трилогията на Омега от 1957
Omega 1957 Trilogy – Speedmaster – Seamaster 300 – Railmaster – Baselworld 2017

Omega участва в Олимпийските игри от 1932 г., когато става официален хронометрист на игрите в Лос Анджелис. Това е първият път, когато една марка часовници е отговорна за цялата олимпиада. Използвани са 30 хронографа, които могат да измерват 1/10-та от секундата, най-точният момент за олимпиада по това време. През 1948 г. Omega използва фотоелектрическа система за измерване на времето на Летните олимпийски игри в Лондон, дебютирайки с първият съвременен фотоапарат за завършване на снимки, помагайки да се премахне противоречието за завършванията “too-close-to-call”. През 1952 г. става известен като Omega Race Timer. Продължил големия напредък, включително оборудването за измерване на времето за плуване и визуална информация за отчитане на времето по време на ранните телевизионни игри, а Омега издържа като най-известният (и основен) хронометрист на Олимпийските игри в продължение на повече от 80 години.

През 1999 г. е разработен Omega Co-Axial Calibre 2500, използван в почитания модел De Ville. Компанията твърди, че това е първият голям напредък от 250 години. Този нов механизъм елиминира почти цялото триене при плъзгане на лоста, което го прави много по-ефективен и води до по-голяма дългосрочна точност и по-широки интервали на обслужване. Той се превръща в основна част от много часовници Omega, заедно с напредъка, включително силициеви балансиращи пружини (антимагнитни и по-устойчиви), цилиндъри с DLC покритие за намаляване на триенето и първото движение, което може да устои на магнитни полета до 15 000 гауса, през 2013 г. Компанията комбинира много от тези подобрения, за да създаде по-високо ниво на сертифициране, Master Chronometer. Това сертифициране започва със сертификат COSC (Официален швейцарски институт за тестване на хронометри) и добавя осем теста METAS (Федерален институт по метрология). Тези тестове включват ежедневна прецизност, множество изследвания на магнитно поле от 15 000 гауса, водоустойчивост, резерв на мощност и отклонение на скоростта в шест позиции. Часовникът трябва да поддържа точност от 0/+5 секунди на ден при всички условия на тестване.

Известен с пътуването си до Луната, определянето на времето на Олимпийските игри, гмуркането с Жак Кусто, извършването на най-дълбокото гмуркане в света (10 928 м) до самото дъно на Марианската падина с Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional, като същевременно отговаря на стандартите Master Chronometer, Omega остава една от най-доказаните и търсени луксозни швейцарски марки днес.

Официален уебсайт на Омега