Ролекс – Швейцарски производител на луксозни часовници

Основана като “Уилсдорф и Дейвис” от Ханс Уилсдорф и Алфред Дейвис в Лондон през 1905 г., компанията регистрира “Rolex” като марка на своите часовници през 1908 г. Специализирана в ръчните часовници от самото си създаване, Rolex мести своята база в Женева, Швейцария и бързо се превъща в един от най-известните производители на часовници в Швейцария. Фондация Ханс Уилсдорф, частният семеен тръст собственик на Rolex, притежава Montres Tudor SA.

Марката е изобретила и патентова много от функциите, които днес се намират в съвременните часовници, като:

  • първият водоустойчив часовник – oyster.
  • първият часовник, който показва две часови зони наведнъж.
  • първият водоустоичив часовник (za gmurkane) до 100 метра.
  • първият часовник с дата, която се сменя автоматично.
  • Първият прозорец за дата (лупа над датата или т.н. циклоп) или първото автоматично движение (система за навиване – познатият ни ротор), изобретена от Rolex през 1931 г.

Стабилността в колекциите също е от ключово значение за Rolex, като повечето от настоящите модели намират своите корени през 1950-те и 1960-те години. Марката притежава някои от най-емблематичните известни часовници, като Submariner (часовник за гмуркане), GMT Master (часовник с двойно време, пътнически часовник), Datejust (ежедневно-елегантен часовник с дата) или Cosmograph Daytona (състезателен хронограф).

Смята се, че името Ролекс идва от желанието да се намери лесно произносима дума на всеки език. Днес Ролекс е една от водещите марки в швейцарската часовникарска индустрия. Ролекс придобива впечатляващ статут на лукс, прецизност и здравина с множество специално създадени колекции.

Официален уебсайт на Ролекс