Seiko SKX007

Ако Rolex Submariner е първообраза на часовниците за гмуркане на луксозния пазар, то Seiko SKX007 е може би най-добрият часовник за гмуркане на всички времена без аналог на доста ниска цена.

История

Родът на Сейко 007 може да се проследи до най-ранните дайвъри на Seiko, като се започне от емблематичния 62MAS и се премине през легендарният 6105 (заради формата на касата наречен костенурка), който е увековечен завинаги като часовникът, носен от капитан Бенджамин Л. Уилард, изобразен от Мартин Шийн, във филма “Апокалипсис сега”, 6306/9 и 7002.

62MAS първият дайвър часовник на Сейко от 1965
Мартин Шийн във филма “Апокалипсис сега” и неговият Seiko 6105 turtle

Първо произведен през 1996 г., SKX007 е един от няколкото модерни водолази от Seiko, задвижвани от автоматичното движение на марката 7s26. Други варианти включват същия корпус, съчетан с различни дизайни и цветове на циферблата, някои от които са замислени за специфични международни пазари. Има дори вариации въз основа на това къде е произведен часовникът, а някои колекционери ценят версиите “Made in Japan” над всички останали.

Seiko SKX вариации:

Seiko SKX009 – Стил “Pepsi” син и черен безел, син циферблат.

SKX173 – Вариант на циферблата – квадратни ленти вместо кръгове.

SKX011 – Оранжев циферблат, жълти маркировки на рамката.

SKX013 – Същият като 007, но с диаметър 38 мм. Стрелките са малко по-различни.

Seiko SKX007 спецификации

Каса – Стомана 316L
Движение – Seiko 7S26
Циверблат – Черен
Луминисценция – Lumibrite
Стъкло – Hardlex
Верижка / каишка – Каучук
Водоустойчивост – 200м
Размери – 42,5 х 46 мм
Дебелина – 13,25 мм
Лъгове 22 мм
Коорона на винт – 4 часа

Каса

Касата на Seiko SKX007 e с размер 42,5 мм ширина и 45,5 мм, ако включим короната. Ширината а лъговете е 22 мм, а дължината 46 мм, така че часовника би легнал удобно на много китки. Имайте предвид, че този, както много други марки и модели дайвърски часовници е малко дебел часовник 13,25 мм. Ако мислите, че лесно ще се скрие под ръкава на ризата ви се лъжете. Независимо от товао баче, часовникът се носи много добре и не стои твърде високо от китката. Часпвникът идва с ISO оценка и може да се похвали с впечатляващата водоустойчивост от 200 метра.

Дизайн на касата на пръв поглед е доста грубоват, но в същото време имате усещането за преливане в доста мек финш. Страните на касата са полирани, а върховете на ушите са фино изчеткани. Има леко скосяване на мястото, където корпусът се среща с рамката, и се простира чак до ушите. Голямата корона на винт е разположена на 4 часа и е оградена от изпъкнали предпазители, красиво интегрирани в потока на корпуса – с тяхнааа помощ идва и уникалният вид на часовника. Часовникът е снабден със скосен кристал, изработен от собствения Hardlex материал на Seiko, вид закален минерален кристал, който предлага по-голяма устойчивост срещу счупване, но от друга страна по-податлив на надраскване от сапфира.

Този водолазен часовник е снабден с еднопосочно въртящ се безел със своите 120 клика. Вложката е черен алуминий със сребърни маркери за всяка минута. Светлинният пип, който е екраниран е разполочен на 60 (образно казано на 12 часа).

Капакът на часовника е с щампован медальон Tsunami на Seiko, а техническите характеристики са гравирани по периметъра на капака.

Циферблат и стрелки

Циферблатът е лесно четим, което е водещото за един дайвър часовник. Той разполага с матова черна основа със заоблени бели часови маркери, но с две изключения – скосеният прозорец за ден/дата на 3 часа, вторият е обърнат триъгълник на 12 часа.

Стрелките са големи, но не натрапчиви. Дневното колело е двуезично (испански и английски), съботата е представена в син текст, а неделята в характерния червеноцвят. Знакът на марката е позициониран на традиционното място под маркера за 12 часа, с думата “AUTOMATIC” точно под “SEIKO”. Над позицията 6 часа е оценката за дълбочината и тя гласи “DIVER’S 200m” в оранжев цвят.

Стрелката за часовете е с форма на меч, а стрелката за минутите е стилизирана с широка основа и двете завърчват с накрайник тип игла. Те са изработени от хром и са обилно напълнени със светещ материал. Секундната стрелка е отклонение за този модел на Seiko… Дайвърите на Сейко традиционно се представят със светещи кръгове или други извити сегменти в предния край на секундната стрелка. Тук обаче светещоят диск е в края, като наподобява на “близалка” оградена в черно, а в предната част просто бяла игла.

Говорейки за осветеност, SKX007 разполага с патентованото решение LumiBrite на Seiko, известно с безупречната си нощна луминесценция. Стрелките и маркерите издържат до цяла нощ при пълно зареждане.

Движение

Механизмът 7s26 на Seiko е един от доказаните работни коне. Изграден е около 4 основни движещи се части, което го прави един от най-простите автоматични механизми на пазара. Той разполага с ден и дата, автоматично двупосочно навиване (чрез патентованата система Magic Lever на Seiko), 21 камъка, скорост на биене от 21 600 bph без хак функция- евтин и надежден механизъм. По отношение на точността обаче диапазонът е доста голям, от порядъка на -20 до +40 секунди на ден. Движението трябва да се регулира, за да се постигне по-голяма точност.

Верижки и каишки

Можете обаче да съчетаете SKX007 еднакво добре със силиконови, текстилни или кожени каишки в различни цветове, спрямо вашето облекло. Може да обзаведете часовника и със стоманена гривна тип oyster или jubilee, но този часовник, се продава с черна гума, която докато се “разработи” е малко неудобна.

Персонализиране

Ако искате да изразите вашата индивидуалност, без проблем можете да тунинговате вашият часовник. В интернет пространството са налични много различни каси и цветни различни по вид и материал вложки за безели, циферблати и стрелки, корони, стъкла. – комбинациите са безкрайни.

Плюсове и минуси

Колкото и страхотен да е SKX007, той идва с няколко минуса, дори и да не са толкова очевидни преди да започнете да носите и изследвате всеки финиш на този часовник:

  • Еднопосочният панел с 120 клика не е много твърд (отчетлив) и сякаш се усеща лека хлабина (лека игра).
  • Друг минус, който може да се отбележи за този часовник са датата и деня. Ще са необходими няколко часа, за да прехвърли напълно новата дата и ден, от около 22:00 до 03:00 часа.
  • Диапазонът на точността е доста голям, от порядъка на -20 до +40 секунди на ден.
  • Липсата на хак функция, която се споменава от много колекционери.

Като се има предвид всичко това, тези недостатъци за незначеителни. По никакъв начин не трябва да ви притесняват относно работата на часовника, но ако сте перфекционист, това ще ви дразни.

Плиусовете за този достъпен часовник за гмуркане:

  • Цена/качество.
  • Здрав и издръжлив.
  • Страхотен луминисценция, лесночетящ се циферблат.
  • Уникален дизайн.
  • Възможност за индивидуално модифициране.

Заключение

Ако искате часовник за гмуркане, който няма да остане незабелязан, който ще ви служи вярно с гогодини – Seiko SKX007 е правилният избор. Ако искате да изразите себе си, SKX е един от най-лесните и популярни часовници за модифициране (персонализиране). В интернет пространството има огромно количество части с помощта на които лесно ще тунинговате вашият часовник. Това е просто наистина добре направен часовник, който всеки един уважаващ себе си колекционер, трябва да има в колекцията си.

Какво мислиш, хареса ли ти?

4 Гласа
Да Не

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

GIPHY App Key not set. Please check settings